Valintojen kustannukset ja tuotot

Tahti on kiihtynyt ja tuntuu edelleen kiihtyvän työpaikoilla ja melkein kaikkialla. Olisi helppo syyttää toisia ja esimerkiksi markkinatilanteita ja maailman erilaisia kriisejä, mutta totuus taitaa olla kuitenkin se, että me itse vaadimme itseltämme yhä enemmän ja enemmän. Tämä näkyy sekä työssä että vapaa-ajalla vaikuttavana suorittamisena. Periaatteessa tällaisessa ajattelussa ja suorittamisessa ei ole mitään vikaa, näinhän ihminen kehittyy ja yhteiskunta menee eteenpäin. Ratkaisevaa on, miten tietoisina tahdin kiihdyttäminen tehdään – millaisin suorin kustannuksin ja millaisin seurannaiskustannuksin. 

Kaikkia kustannuksia ei voi mitata euroissa. Kuinka paljon esimerkiksi koko työpäivän kestävä päänsärky, huolten valvottama yö tai rakkaimmille tiuskiminen maksaa pahoinvointina, väsymyksenä ja huonona omatuntona puhumattakaan vielä rankemmista seurauksista? Tällaisten piilokustannusten välttämiseksi on meidän tärkeätä tuntea sisäinen maailmamme ja tunnistaa milloin tarvitsemme lepoa, milloin treeniä ja milloin uusia virikkeitä sekä milloin keskustelukumppania.

Ihminen on omien tottumustensa orja. Olemme tottuneet toimimaan ja selviytymään tietyllä tavalla ja oletamme, että sillä tavalla pärjäämme myös jatkossa. Aina emme tule ajatelleeksi, miten paljon olosuhteet ovat vuosien varrella muuttuneet. Työn vaatimukset ovat muuttuneet, työskentelytavat ovat muuttuneet ja olemme itsekin muuttuneet – ainakin vanhentuneet. Tästä syystä meidän olisi hyvä miettiä omia selviytymiskeinojamme. Ovatko vanhat toimintatapamme edelleen ne parhaat tavat palautua työpäivän ja muiden suoritusten rasituksista? Tarvitaanko jotain lisää vai olisiko parempi vähentää jotain, vai tarvitsemmeko suurempia muutoksia?

EVOLVin kokeneet valmentajat auttavat kääntämään valintojen kustannukset tuotoiksi, eli tekemään parempia päätöksiä, aikaansaaman vähemmällä enemmän ja voimaan paremmin. Tällöin pystymme keskittymään paremmin oikeisiin asioihin ja varmistamme kestävän toiminnan, menestyksen ja paremman elämän elämisen. 

6.11.2023 – EVOLV-tiimi / Liselotte ja Jaakko