Kokonaisvaltainen menestys 2/3: Liikunta hyvinvoinnin perustana

Minusta kestävyyskunto, usein ymmärretty myös aerobisena kuntona, on terveyskunnon kulmakivi. Sen kehittämiseen ja ylläpitoon suositellaan vaihtelevaa liikuntaa, joka saa meidät hengästymään sopivasti tai liikkumaan reippaasti. Tällainen liikunta voisi olla esimerkiksi kävely, sauvakävely, juoksu, pyöräily tai uinti. Nämä aktiviteetit parantavat kestävyyskuntoamme ja tarjoavat hyötyjä myös tuki- ja liikuntaelimistöllemme sekä parantavat motorisia taitojamme. 

On myös tärkeää muistaa harjoittaa säännöllisesti lihaskuntoa, kehittää voimatasoja ja luuston lujuutta sekä pitää yllä kehon liikehallintaa ja -taitoja. Kestävyysvalmentajana korostan tekniikkaharjoitteiden ja lajivoiman merkitystä, sillä ne tekevät liikunnasta mielekästä ja monipuolista. Harjoitteisiin voi kuulua esimerkiksi porras- ja mäkitreenit tai erilaiset uintitekniikat, jotka tarjoavat keholle monenlaisia ärsykkeitä ja edistävät näin kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita. 

Kehonpainolla, kiertoliikkeillä ja kuntopiireillä tehtävät harjoitukset ovat myös tehokkaita fyysisen kunnon kehittämisessä. Ne voivat olla hauskoja ja piristäviä, ja niihin voidaan yhdistää musiikkia ja erilaisia välineitä sekä tehdä ne osana sosiaalista ympäristöä. Jokaisen olisi tärkeätä huomioida oikeat suoritustekniikat eri harjoitteissa, jotta käytämme oikeita lihasryhmiä ja samalla vältämme vahingollisia liikeratoja. 

Monipuolinen liikuntaharrastus voisi olla kuin leikkiä, mikä on minusta hyvin olennaista sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnillemme. Liikunnan tulee olla mielekästä ja sopivasti haastavaa, jotta se houkuttelee jatkamaan ja kokeilemaan uusia lajeja. Jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan tavan liikkua, kunhan kokeilee avoimin mielin erilaisia lajeja ja tekniikoita. Minulle itselleni leikkisyys ja monipuolisuus ovat harjoitteluni avaintekijöitä, jotta pysyn ja ryhmäni pysyisi motivoituneina ja liikunnan pariin on siten mukava palata kerta toisensa jälkeen, aina. 

27.2.2024 EVOLV-tiimi/Tero Knuutila