Kyllä fyysisen kunnon harjoittaminen helpottaa psyykkistä kuormitustasi – kunhan…

Meistä evolvilaisista fyysisen kunnon kehittäminen on osa johtajan kokonaisvaltaista arvomaailmaa, erityisesti silloin, kun johtajana pyrit tasapainottamaan tuloksekkuuden, hyvinvoinnin, vastuullisuuden ja kestävän suorituskyvyn.

Fyysisen kunnon harjoittaminen on monille tuntemillemme johtajille keskeinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja usein merkittävin tapa tasapainottaa henkisten kuormitustekijöiden haitallisia vaikutuksia.

Johtajan työ vaatii samanaikaisesti pitkäjänteistä harkintaa ja valpasta, nopeaa päätöksentekokykyä. Tämä aiheuttaa psyykkistä ja myös fyysistä kuormitusta. Kuormitus on usein stressaavaa ja jatkuessaan hyvin kuluttavaa.

Meistä jokainen voi omista lähtökohdistaan valita käytännön toimenpiteet fyysisen kunnon kehittämiselle – asettamalla viikoittaisen harjoitusaikataulun, tekemällä liikunnasta osan päivittäistä rutiinia, kannustamalla läheisiä liikkumaan sekä luomalla työyhteisöön hyvinvoinnin kulttuuria, joka tukee sekä fyysistä että psyykkistä jaksamista. On tärkeää varmistaa, että fyysinen harjoittelu tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia eikä kuormita ketään liikaa.

Fyysisellä harjoittelulla on merkittävä rooli sekä suorituskyvyn ylläpidossa että stressin hallinnassa. Näemme kuitenkin liian usein, että fyysistä harjoittelua tehdään ”hampaat irvessä” – koska stressi koetaan jonakin, joka tulisi poistaa fyysisellä rasituksella ja päättäväisellä tekemisellä. Meidän mielestämme juuri silloin, kun työn psyykkinen kuormittavuus on suurta, kovatehoisia liikuntasuorituksia tulisi välttää. On hyvä malttaa hakea ammattilaisen avulla sopiva, kokonaisvaltainen harjoitteluohjelma – niin fyysiselle kuin henkiselle puolelle.

Hyvä kunto vaikuttaa tutkitusti psyykkisiin voimavaroihin: se vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja lisää mielihyvähormonien, kuten endorfiinien, tuotantoa. Juoksu, kävely ja pyöräily auttavat kehoa käsittelemään stressiä. Liikunta edistää aivojen verenkiertoa ja hermoyhteyksien muodostumista, parantaen muistia ja keskittymistä. Jooga ja mindfulness-harjoitukset parantavat keskittymiskykyä ja jopa päätöksentekoa. Fyysisesti hyväkuntoinen jaksaa myös henkisesti paremmin pitkiä työpäiviä kokouksineen, ja kestävyyskunnon kehittäminen tukee merkittävästi päivän aikaista vireystilaa.

Tätä suosittelemme lämpimästi sillä fyysisesti hyväkuntoinen kestää tutkitusti paremmin työpaineita. Liikunta auttaa käsittelemään stressiä ja palautumaan kuormittavista tilanteista, ja hyvä uni sekä terveellinen ravitsemus tukevat sekä fyysistä että psyykkistä jaksamista.

Kannustamme sinua tietoisesti sisällyttämään fyysistä harjoittelua arkeesi, jotta psyykkiset kuormitustekijät eivät kuluta liikaa ja jotta suorituskykysi säilyy kestävästi.

Muista liikunnan palauttava vaikutus erityisesti silloin, kun työ stressaa – ja muista pitää liikunnan intensiteetti silloin sopivana.

Terveisin

4.4.2025 EVOLV-tiimi / Pekka Pulkkinen ja Jaakko Norilo