Huoltaako keho mieltäsi vai mieli kehoasi? Fyysinen ja psyykkinen vuorovaikutus.

Suorituskeskeisessä yhteiskunnassa toivomme, että aivot viestisivät yhtä konkreettisesti ja selkeästi ylikuormittumisesta kuin lihakset kehossamme. Et voi olla huomaamatta lihasten väsymistä ja kipeytymistä kovan rasituksen jälkeen. Viimeistään kramppi saa sinut pysähtymään.

Aivojen viestit ovat hiljaisempia. Kun olet ylikuormittunut huolista, ongelmista, peloista, aikapaineesta, vaikeista tai liiallisista tehtävistä, mielesi muuttuu kärttyisäksi, lyhytpinnaiseksi ja ajatukset jumittuvat. Huomaat ehkä unohtavasi asioita. Nukkuminen vaikeutuu, joko et saa unesta kiinni koska ajatukset pyörivät päässä tai heräät aivan liian aikaisin etkä saa unesta uudestaan kiinni. Myös päivisin huomaat ajatusten kiertävän liiaksi kehää ellet jatkuvan tietoisesti syötä aivoillesi uusia ärsykkeitä. Valitettavasti kun on pienikin tauko, otat kännykän käteesi.

Olemme erinomaisia hiljentämään näitä signaaleja kertomalla itsellemme, ettei muita vaihtoehtoja ole, ettei ehdi pysähtyä, ellen minä tee tätä niin kuka sitten, parempi hoitaa itse niin tulee tehtyä, vielä tämä asia ja sitten…

Jos et reagoi aivojen ensimmäisiin varoitusviesteihin seurauksena voi olla erilaiset kiputilat – päänsärky, niska-hartiaseudun jumittuminen, selkä- ja polvivaivat. Jotkut reagoivat vatsallaan siten, että ruuansulatus ja ruokahalu muuttuvat. Iho reagoi ja ihminen saa näppylöitä, ei edes vain kuvainnollisesti. Vastustuskyky heikkenee ja keho altistuu helpommin erilaisiin tulehduksiin. Pitkällä aikavälillä seuraukset voivat olla kohtalokkaita, ja silloin voi ilmetä rytmihäiriöitä, verenkiertohäiriöitä, diabetesta ja muuta ei-toivottavaa.

Meidän vinkkimme sinulle on siis se, että on todella tärkeätä tunnistaa aivojen varoitusviestit, reagoida niihin ajoissa ja kunnioittaa fyysis-psyykkistä hyvinvointiamme.

Mielen huolto on aivojen huolto. Mielen huolto on kehon huolto.

29.4.2025 EVOLV-tiimi / Liselotte Labbas ja Pekka Pulkkinen